Om oss

Störa Enso är en ideell kampanj som sprider kunskap, kartlägger miljöhot och väcker debatt om det svensk-finska pappers- förpacknings och skogsprodukt företaget Stora Enso.

De senaste åren har Stora Enso lagt ner mycket av sin verksamhet i Sverige och Finland, samtidigt som de utvidgar sina eukalyptusplantager i Brasilien, Uruguay och Sydostasien. Allt för att producera mer och billigare papper.

Men satsninge har slagit hårt mot lokalbefolkningarna i dessa regioner. Småbrukare, jordlösa bönder och ursprungsfolk har körts bort från sina marker, medan grundvattennivåer sänkts, unika ekosystem skövlats och bekämpningsmedel förgiftat djur och växter. Forskare och miljöorganisationer vittnar om en social och ekologisk katastrof.

Det folkliga motståndet mot Stora Ensos och pappersindustrins växande plantageverksamhet i södra halvklotet är massivt. Störa Enso är ett nätverk av aktivister som vill sprida information om detta motstånd och om de personer som dag efter dag tvingas leva med dess konsekvenser.

Kampanjen Störa Enso arbetar kritiskt granskande, argumenterande och öppet redovisande. Vi jämför verkligheten och med internationella miljööverenskommelser och ifrågasätter vilken typ av verksamhet svenska transnationella företag, verkligen bedriver i Latinamerika, Asien och Afrika.

Kontakta oss här för information, filmvisningar eller föreläsningar

Annonser

%d bloggare gillar detta: