Stora Ensos aktieägare ställs till svars

20 april 2011 at 16:16 Lämna en kommentar

Skogsindustrins satsningar i Sydamerika är förödande för både miljö och lokalbefolkningar. Ett ledande exempel är Stora Ensos verksamhet i Brasilien.  På bolagsstämman den 20 april hoppas jag ge aktieägarna vår bild av företagets verksamhet, skriver Marcelo Durão från de Jordlösas rörelse i Brasilien på Svd Opinion. 

”Grundproblemet är det extremt ensidiga och storskaliga produktionssystem som Stora Enso är en del av. Jord som skulle kunna användas till livsmedelsproduktion har köpts upp av storföretag som Stora Enso. Monokultur av eukalyptus, sockerrör, och soja är ett hot mot familjejordbruken, skapar en flykt från landsbygden, ökar jordkoncentrationen och äventyrar matsäkerheten. Även markpriserna i regionen har stigit vilket försvårat jordreformen i landet.

Områden som skulle ha exproprierats av regeringen och omvandlats till bosättningar för jordlösa, har istället köpts upp av Stora Enso. Runt samtliga av Stora Ensos plantager har fattigdomen ökat och tillgången till vatten och mat försämrats.

De drabbade samhällena runt Stora Ensos plantage har protesterat ihärdigt, men för döva öron. I åratal har vi jordlösa ockuperat egendomar tillhörande skogsindustriföretaget och krävt att företaget ska lämna regionen. De jordlösas rörelser kräver också att Stora Enso överlämnar 25 000 hektar av sina marker till bosättningar för jordreform. Senast i februari ockuperade över tusen av våra kvinnor ett plantage tillhörande Stora Ensos dotterbolag Veracel, i protest mot eukalyptusplantagernas förödande verksamhet och den uteblivna jordreformen.

Imorgon (20/4) hoppas jag – som representant för MST, De Jordlösas Rörelse, i Brasilien – få lyfta denna kritik på företagets bolagsstämma. Jag är övertygad om att Stora Ensos aktieägare vill vara en del av ett företag som bedriver en miljömässigt och socialt hållbar verksamhet.

Vår erfarenhet av de senaste årens eukalyptusexpansion i Sydamerika är att denna affärsmodell är förödande konsekvenser för människor och miljö. Det vi har sett är att företaget enbart tänker på sin avkastning och konsekvent ignorerar lokalsamhällenas klagomål. Vi hoppas att det hela är en konsekvens av okunskap och att bolagsstämman kommer lyssna på vår syn av verksamheten i Brasilien.”

Marcelo Durão, de Jordlösas rörelse (MST)

Läs artikeln i sin helhet på Svd Opinion

Annonser

Entry filed under: Artikel.

Bergsvik Skog kritiseras i ny rapport Aktieägare i Stora Enso kräver förändringar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: