Bergsvik Skog kritiseras i ny rapport

30 mars 2011 at 17:24 Lämna en kommentar

Naturskyddsföreningens nya rapport  ”Under the Cover of the Swedish Forestry Model” som publicerades den 7 mars i år har rönt stor uppmärksamhet, både i Sverige och i Europa. En liten del av uppmärksamheten kommer från de stora skogsbolagen Bergsvik Skog som ägs av Stora Enso, samt Sveaskog, som inte helt oväntat anser att rapporten ger en orättvis bild av deras arbete.

Naturskyddsföreningen har under flera år dokumenterat situationen i de svenska skogarna. Den svenska modellen, med frihet under ansvar, innebär att det fortfarande kalhuggs skogar med höga naturvärden i ett skogslandskap där endast en bråkdel värdefull naturskog återstår. Antalet rödlistade arter i skogslandskapet har ökat samtidigt som arealen av den naturskog som arterna är beroende av minskar.

– De fakta som presenteras i rapporten är hämtade från flera års studier i fält av föreningens ideella naturvårdare, men också från ledande naturvårdsforskare och naturvårdsspecialister runt om i landet. Enigheten är total i den centrala frågan som rapporten handlar om: avverkningen av de kvarvarande skogarna med höga naturvärden måste hejdas, säger Karin Åström, vice ordförande Naturskyddsföreningen.

Läs Naturskyddsföreningens rapport

 

Annonser

Entry filed under: Nyheter.

FN förespråkar småskaligt jordbruk Stora Ensos aktieägare ställs till svars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: