FN förespråkar småskaligt jordbruk

16 mars 2011 at 19:49 1 kommentar


Agroekologiska jordbruksmetoder är mycket mer effektiva än storskaligt jordbruk  för att producera mat för världens växande befolkning. Det slår FNs specielle rapportör om rätten till mat, Olivier de Schutter, fast i en ny rapport som innebär ett paradigmskifte sedan den gröna revolutionen.

– Vi kommer inte att lösa hungerproblemen eller stoppa klimatförändringar genom industriellt jordbruk på stora plantage. Lösningen ligger i att stödja småskaliga jordbrukares kunskaper och erfarenheter och öka deras inkomster så de kan bidra till utvecklingen på landsbygden, skriver belgaren Schutter i FN-rapporten, som är baserad på färsk vetenskaplig litteratur.

Sedan den gröna revolutionen på 1970-talet har de flesta inflytelserika organ och företag på jordbruksområdet, inklusive FN, hävdat att genmodifierade grödor och kemiska produkter är vägen för att höja avkastningen och matproduktionen i världen. Därför innebär den nya rapporten ett paradigmskifte och något som småbrukarrörelsen har kämpat för i flera decennier.

Schutter är speciellt oroad över hungerproblematiken i Afrika och hänvisar till tjugo afrikanska projekt som visar att det är möjligt att fördubbla matproduktionen under en tidsperiod på mellan tre och tio år med hjälp av agroekologiska metoder, speciellt i områden som är ofördelaktiga för jordbruk och där hungerproblemen är som störst.

Ironiskt nog utgår Schutter från samma framtidsscenario som det transnationella företaget Monsanto, som i sin reklam hävdar att GMO-utsäde, kemikalier och storskalighet är nödvändiga för att föda en befolkning på uppskattningsvis nio miljarder människor år 2050. Men Schutters lösning är alltså den motsatta:

– Agroekologi är en kunskapsintensiv approach. Det krävs att regeringar investerar i agroekologisk forskning och deltagande jordbruksteknisk rådgivning. Staten och biståndsgivare har nyckelroller att spela här. Privata företag kommer inte att investera tid och pengar i jordbruksmetoder som de inte tjänar pengar på genom patent eller nya marknader för kemiska produkter eller modifierade utsäden.

Texten är skriven av Lena Zetterström och har tidigar publicerats på latinamerika.nu

Entry filed under: Nyheter.

Via Campesina-kvinnor ockuperar storgods med svenska intressen Bergsvik Skog kritiseras i ny rapport

1 kommentar Add your own

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: