Stora Enso i fortsatt blåsväder

30 januari 2011 at 21:35 Lämna en kommentar

Det finskt-svenska skogsbolaget Stora Enso fortsätter att hamna i nyheterna på olika sätt. I Brasilien har FSC-certifieringen (Forest Stewardship Coucil) för bolagets dotterbolag, Veracel, ifrågasatts sedan länge.

Nu i dagarna kom det en revisionsrapport som rekommenderar FSC att tillfälligt stänga av ackrediteringsbolaget SGS Qualifor från att göra FSC ackrediteringar just på grund av oegentligheter vid ackrediteringen av Veracel! Mer om detta nedan.

Närmare hem skrev Dagens Arbete om att Lettiska skogsarbetare fick 17 kr i timmen för jobb i Stora Ensos svenska skogar:

Lettiska skogsarbetare har fått långt under avtalsenliga löner för röjningsarbete i Stora Ensos skogar. Den lettiska underentreprenören ersatte dessutom lön med traktamente och undvek på så sätt att betala skatt.

Fallet är illustrativt för den rådande industriella skogsbruksmodellen, där flera led av underleverantörer används. I 2010′s avtalsrörelse var skogsbolagens ingång att arbetstagare skulle anställas som enskilda företagare. Grafiska- och skogsfacket var rasande:

Arbetsgivare skulle inte anställa skogsarbetare när de istället skulle kunna anlita varje enskild person som enskild företagare. Alla rättigheter och skydd som anställda har i sitt kollektivavtal skulle försvinna och den som säljer sig till lägsta pris skulle få uppdragen. Det här kan vi inte acceptera, det påverkar våra medlemmars framtid, säger avtalssekreterare Tommy Andersson.

– Arbetsgivaren vill gå tillbaka 50 år i tiden och det skulle skapa en delvis oreglerad skogsmarknad samt dumpning av sociala villkor i skogen.

Enligt Jordens Vänner i Flanders var filmen anledningen till den revisionen som FSC nu har låtit göra. Tillbaka till Veracels FSC cerifiering i Brasilien. Jordens Vänner i Flanders, tillsammans med bl a några finska organisationer, organiserar en turné genom Belgien med filmen“Duurzaam op Papier” (hållbart på papper) där det kommer fram att Veracel har misskött sig och har brutit mot FSC kriterierna: överanvändning och nedsmutsning av grundvatten, minskning av biologisk mångfald, försummande av rättigheter för lokalbefolkningen och ursprungsfolken, strukturellt brott mot arbetsmiljölagstiftning och miljölagstiftning samt utbredd korruption med mutor till lokala myndighetspersoner.

Det verkar vara tämligen svårt för Stora Enso att leva upp till retoriken om att vara ett ansvarstagande företag….

Tidigare publicerat på Miljöförbundet Jordens Vänners blogg

Annonser

Entry filed under: Nyheter.

Stora Enso anklagas för markstölder i Kina Via Campesina-kvinnor ockuperar storgods med svenska intressen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: