Stora Enso anklagas för markstölder i Kina

11 november 2010 at 3:06 2 kommentarer

Stora Enso anklagas av Forskningsinstitutet RRI, Rights and Resource Initiative, för att illegalt lägga beslag på bönders mark i södra Kina. Skogsjätten erkänner att en del anklagelser kan stämma, och granskar nu markavtal i Kina.

Svensk-finländska Stora Enso planerar en 120.000 hektar stor plantage med eukalyptusträd i den sydkinesiska provinsen Guangxi. I planen ingår enligt RRI, en frivilligorganisation som kämpar för lokalsamhällens och urbefolkningars rätt, att roffa åt sig land från fattiga bönder via lokala mellanhänder och tjänstemän.

RRI (Rights and Resources Initiative) hävdar i sin granskningsrapport att företaget brutit mot kinesiska lagar och även arbetat med mellanhänder som fysiskt hotat lokala bönder och kränkt böndernas rättigheter. Bönder fick inte heller betalt som utlovats för marken. Redan 2006 hävdar RRI att  man slog larm om läget i Guangxi, men att man vid fortsatta studier konstaterat att Stora Enso inte bättrat sig.

”Mellanhänderna som agerar på Stora Ensos vägnar bryter ofta mot gällande lagar och använder ibland fysiska hot mot bönder som vägrat skriva över sina rättigheter”, heter det i RRI:s nya rapport.

Stora Enso tänker investera 1,8 miljarder euro (16,8 miljarder kronor) i den nu ifrågasatta verksamheten. Industrikoncernen säger sig ta oron på allvar, och försvarar sig med att bönder i fall där det funnits bevis på att fel begåtts har kompenserats.

Stora Ensos talesman Lauri Peltola säger att bolaget håller med om många observationer som RRI gjort, och är i färd med att granska alla markuppgörelser som gjorts i Kina.

– Majoriteten av uppgörelserna är i sin ordning, men det finns många som inte är det och i de fallen har vi gottgjort, säger Peltola.

Hittills bedöms Stora Enso bara ha kunnat införskaffa 22.000 av de 120.000 hektar som behövs, så risken är stor för fortsatt oenighet. 2009 rapporteras våldsamheter ha utbrutit mellan Stora Ensos mellanhänder och bönder.

Förra året hamnade en jurist som arbetar för att försvara jordbrukarna på sjukhus efter att ha blivit misshandlad för sitt engagemang för bönderna.

Stora Enso anklagas för markstölder – SvD
Stora Enso riskerar sitt rykte i Kina – Dt

Annonser

Entry filed under: Artikel.

”Stora Enso exporterar problemen” Stora Enso i fortsatt blåsväder

2 kommentarer Add your own

 • 1. MJV's blogg » Stora Enso i fortsatt blåsväder  |  30 januari 2011 kl. 13:57

  […] finskt-svenska skogsbolaget Stora Enso fortsätter att hamna i nyheterna på olika sätt. I Brasilien har FSC-certifieringen (Forest Stewardship […]

  Svara
 • 2. maud collberg  |  15 juni 2012 kl. 1:34

  Strora Enso beter sig som banditer i kina ! Skäms ! Stackars kinesiska bönder som blir slagna och bestulna på sin mark. Hur girig kan människan bli. Sluta genast med dessa gangster metoder !!
  Maud Collberg

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: