Europeiska Unionen är delaktiga i kränkningen av mänskliga rättigheter i Latinamerika

22 maj 2010 at 12:09 Lämna en kommentar

Miljöförbundet Jordens Vänner (MJV) välkomnar domen från Permanent Peoples Tribunal där Stora Enso dömdes för att vara ansvarig för miljöförstöring i Brasilien och Uruguay. Den 24-26 maj kommer Clarissa Abreu som deltog under tribunalen till Sverige för att berätta om företagets brott i Latinamerika.

Förutom domen mot den svensk-finska skogskoncernen Stora Enso fördömde tribunalen även den Europeiska Unionen och europeiska finansinstitut för att de stöder europeiska företags kriminella verksamhet i Latinamerika [1], däribland Unión Fenosa, Stora Enso och Holcim. [2]

– Europeiska investeringsbanken menar att de stödjer hållbar utveckling, men det ger enorma summor till destruktiva projekt som Stora Ensos eukalyptusplantage i Brasilien och Uruguay. Stora Enso äger mer mark i Latinamerika än i Europa, och de är den största markägaren i Uruguay, säger Christine Pohl från Friends of the Earth Europe.

– Företag som Stora Enso flyttar alltmer av sin verksamhet till länder som Brasilien och Kina och bidrar på så sätt till en export av våra miljöproblem till andra länder. Där hotas den biologiska mångfalden och lokalbefolkningens vattenförsörjning. Företag måste kunna ställas till svars för detta, säger Ellie Cijvat, ordförande för Miljöförbundet Jordens Vänner.

Efter två dagars vittnesmål från ursprungsfolk och andra delar av det civila samhället som direkt påverkas av de transnationella företagens verksamhet i Latinamerika, uppmanade den internationella domarpanelen EU att upprätta ett rättsligt ramverk. Så att bolag kan utkrävas ansvar för sin verksamhet i Latinamerika och som kan stoppa kränkningar av mänskliga rättigheter och ge offren tillgång till rättslig prövning. Därtill uppmanade panelen FN att inrätta en obligatorisk uppförandekod för transnationella företag och att utvidga mandatet av den internationella brottstribunalen i Haag från fysiska till juridiska personer (företag).

Den 24-26 maj ordnar MJV en föreläsarturné med Clarissa Abreu från Jordens Vänner Brasilien. Den 24 och 26 maj är vi i Stockholm och den 25 maj i Uppsala. För programmet gå in på http://www.mjv.se.

Bakgrund

[1] Permanent Peoples Tribunal (PPT), den permanenta folktribunalen, bildades 1973 som Russell Tribunal om Vietnam för att ta itu med de institutionella luckor i det internationella rättssystemet. Auktoriteteten av tribunalens beslut garanteras av juryns integritet, en jury som består av domare, människorättsadvokater, ekonomer, politisk analytiker, akademiker och människorättsaktivister.

[2] Friends of the Earths grupper tillsammans med allierade presenterade tre fall mot europeiska företag till Tribunalen i Madrid.

* Det spanska energibolaget Unión Fenosa dömdes för att vara ansvariga för förföljelsen och morden av lokala ledare i Guatemala och Colombia, för brott mot arbetstagarnas rättigheter och for att beröva de fattigaste av grundlaggande tjänster genom att höjda priserna och avbryta elförsörjning i Guatemala, Mexiko, Colombia och Nicaragua. Tribunalen varnade också för konsekvenserna av ett kolgruvemegaprojekt som planeras av Unión Fenosa och Gas Natural i Guatemala och rekommenderar att den stoppas.

* Svensk-finska skogsbruksföretaget Stora Enso dömdes för att vara ansvarig för miljöförstöring i Brasilien och Uruguay. Tribunalen fördömde ocksa de negativa effekterna företagets verksamhet har haft på resurser som vatten och biologisk mångfald som är avgörande för försörjningen för lokalsamhällena runt Stora Ensos plantager.

* Det schweiziska cementföretaget Holcim dömdes för att vara ansvariga för fall av kidnappning i San Juan Sacatepéquez (Guatemala) och mordet på lokala ledare, kriminalisering av samfund som motsatte sig utnyttjande av deras naturresurser, och miljöförstöring och föroreningar i Guatemala, Mexiko och Colombia.

Permanent Peoples Tribunal kritiserade också den roll som europeiska finansiella institutioner (såsom Europeiska Investeringsbanken) och utvecklingsorgan som tillhandahåller resurser for de transnationella företagens förödande verksamhet och uppmanat dem att anta mekanismer för att garantera skyddet av mänskliga rättigheter.

Tribunalens dom går att läsa på spanska här.

Annonser

Entry filed under: Nyheter.

Skogen i Sverige då? ”Stora Enso exporterar problemen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: