Protester mot Stora Enso i Falun

28 april 2010 at 3:00 Lämna en kommentar

Igår överlämnades en protestdeklaration mot Stora Ensos aktioner i Sydamerika till företagets kontor i Falun. Deklarationen överlämnades av representanter från Miljöförbundet Jordens Vänner, Latinamerikagrupperna och kampanjen Störa Enso.

Organisationerna kritiserar utbredningen av Stora Ensos eukalyptusplantager för att orsaka markkonflikter, hota livsmedelssuveränitet och föröda naturen.

– Människor måste få upp ögonen för konflikterna kring Stora Ensos i Brasilien och Uruguay. Småbrukare och urfolk drivs från sina marker, miljölagar nonchaleras och plantagerna är ett konkret hinder för en nödvändig och akut jordreform, säger Max da Rocha från Störa Enso.

Protestdeklarationen, som undertecknats av en rad solidaritetsföreningar och miljöorganisationer, följer protesterna på Stora Enso bolagsstämma i Helsingfors den 30 mars, och kallar för ett moratorium på all plantageverksamhet och expansionen i regionen. Stora Enso som sedan tidigare annonserat att de har en långsiktig strategi att flytta sin produktion från Europa och till Asien och Sydamerika menar att investeringarna skapar en hållbar utveckling i regionen.

– Äkta hållbar utveckling främjar småskaligt jordbruk och inte storskaliga plantager. Stora Enso verksamhet i Latinamerika är både miljömässiga och sociala förödande, säger Emiliano Techera från Latinamerikagrupperna.

Företaget har upprepade gånger anklagats och dömts för miljölagsbrott i Latinamerika. 2008 fälldes Stora Ensos brasilianska företag, Veracel, för skövlingen av skyddad regnskog och dömdes till att böta 80 miljoner kronor och återplantera 97 000 hektar ursprunglig skog.

– Stora Enso breder ut sig i en region där många är beroende av mark för att överleva. Latinamerika behöver mat och inte eukalyptus, säger Ellie Cijvat, ordförande från Miljöföbundet Jordens Vänner.

Entry filed under: Nyheter.

Film och debatt på Stockholms Universitet MST om Stora Enso

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: