Jordlösa ockuperar Veracels mark igen

26 april 2010 at 13:33 1 kommentar

Närmare 600 lantarbetare från de jordlösas rörelse ockuperade på onsdagen ett eukalyptusplantage i delstaten Bahia i en kampanj mot monokulturer, miljöbrott och transnationella företags agerande i Brasilien. Det ockuperade storgodset ägs av företaget Veracel Celulose, där svensk-finska Stora Enso är delägare.

Det är tredje gången som de jordlösas rörelse, MST, ockuperar och hugger ned eukalyptusplantage på storgodset Barrinha i Eunápolis i södra Bahia. MST anklagar Veracel för miljöbrott och kräver att marken ska exproprieras och användas inom jordreformen.

– Vi kommer inte lämna marken förrän förhandlingarna om expropriering av marken har avancerat, deklarerade Edicarlos da Silva, representant för MST i Porto Seguro och Eunápolis, till tidningen Atarde.

Avsikten med ockupationen, menar de jordlösas rörelse, är att väcka debatt om eukalyptusodlingarna konsekvenser, protestera mot certifieringar och ökning av monokulturer i Brasilien och pressa regeringen
att ingripa mot de transnationella företagens markövergrepp och miljöbrott.

Samtidigt utreder åklagarämbetet i Bahia anklagelser om att Veracel ökat sitt kapital med motsvarande nästan 30 miljoner kronor bland annat genom att förfalska dokument.

Nyligen publicerade även nyhetsbyrån Agência Petroleira de Notícias en utredning som drivs av det delstatliga åklagarämbetet rörande Veracel Celulose ordförande, Antônio Sérgio Alípio, som påstås ha förfalskat och gömt dokument kring markköp och deltagit i ”aktiviteter som är typiska för organiserad brottslighet”.

Ockupationen i Bahia var bara en av ett 70-tal aktioner i 19 delstater inom kampanjen Röd April kring den internationella lantarbetardagen den 17 april. MST-anhängare ockuperade jordreforminstitutet Incras kontor i sju delstater med krav på jordreform, i synnerhet för de MST-familjer som sedan mer än fem år tillbaka lever i läger längs motorvägar runt om i landet. Det senare är ett löfte som den federala regeringen gav i augusti förra året men som ännu inte infriats. MST vill också uppmärksamma de transnationella företagens ökade markköp i Brasilien och monokulturernas utbredning över landet.

Veracel dömdes förra året att återplantera 96 000 hektar ursprunglig skog som företaget enligt den federala domstolen i Bahia avverkat olagligt för att plantera eucalyptus. Enligt MST har detta inte skett. Trots detta har Veracels andra delägare, Fibria (före detta Aracruz), tillkännagett planer på kraftig expansion, med bygget av Veracel II, fram till 2014.

MST har genomfört Röd April varje år sedan 1997 för att minnas de 19 MST-anhängare som dödades av polis i massakern i Eldorado dos Carajás i delstaten Pará i april 1996.

Annonser

Entry filed under: Nyheter.

Säkerhetsvakter från Fibria dödar man i Bahia Film och debatt på Stockholms Universitet

1 kommentar Add your own

  • 1. STÖRA ENSO  |  10 maj 2010 kl. 1:37

    […] maj 2010 För tre veckor sedan ockuperade hundratals jordlösa lantarbetare en egendom tillhörande Veracel Celulose, Stora Ensos intresseföretag i delstaten Bahia, i Brasilien. Veracel anklagar ockupanterna för […]

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: