Säkerhetsvakter från Fibria dödar man i Bahia

12 april 2010 at 13:49 Lämna en kommentar

Väpnad säkerhetsvakter från Fibria dödar lokalinvånare i Bahia. Läs nedan ett i ett pressmeddelande från Södra Bahias Socioekonomiska Forum.

Med detta pressmeddelande vill vi uttrycka vår enorma indignation över mordet på 24-år gammal Henrique Souza Pereira, som dödades den 16 mars 2010.

Enligt Fibria pressmeddelande (Fibria är fd Aracruz Celulose och delägare med Stora Enso i Veracel Celulose), sköts Henrique av ett team från Garra – ett privata ”säkerhet” bolag som arbetare åt Fibria – för att ha stulit ved och ”agerat aggressivt”, efter att han ombetts lämna ett område med eukalyptusträd. Men Henrique far, Osvaldo Pereira Bezerra, förklarar i en intervju till en lokal tidning att han var på väg hem med Henrique på en motorcykel, när konflikten hände. Under händelsen bröt säkerhetsstyrkorna Henrique fars arm. Efter att ha skjutit Henrique, lämnade vakterna området och återvände först efter 40 minuter, tillsammans med en ambulans. Henrique dog av sina skador.

Vi vill uttrycka vår solidaritet med Henriques familj och hans samhälle. Det är värt att komma ihåg att Henrique de Souza Pereira var en av de otaliga grannarna till de omfattande eukalyptusplantagerna i området, inhängd i små fastigheter i kampen om överlevnad.

Ett annat mord, hände 2007 då Antonio Joaquim dos Santos dödades av säkerhetsrådet kraft V&M Florestal när han var samla ved i ett område med eukalyptus Det är anmärkningsvärt att både V & M Florestal och Fibria hade vid den här tidpunkt det internationellt erkända FSC-certifikatet, som bekräftar för konsumenten om att produktionen kommer från ett ”socialt rättvist skogsbruk”.

Vad som lockar vår uppmärksamhet och orsakar vår indignation är också att en lokal invånare ännu en gång fått dö medan myndigheterna, med offentliga medel från BNDES – Brasiliens Nationella Utvecklingsbank – fortsätta att främja utbyggnaden av eukalyptus monokultur och överföra offentliga medel för transnationellt megaföretag såsom Fibria och Stora Enso. Detta sker samtidigt som samma myndigheter inte verkställer landets jordreform och avgränsar marker tillhörande quilombolas*, geraizeiro** och ursprungsfolk. Genom att agera som de gör, bidrar myndigheter till att mata den obegränsade ”hunger” dessa företag har för landområden och vinster. Endast Fibria upptar en yta på över 1 miljon hektar i landet!

I sitt pressmeddelande om Henrique död, återspeglar Fibria inte alls varför familjer, för att överleva, samla ved och virke från sin mark. Tvärtom, otroligt nog hävdar företaget: ”att Fibria samtidigt skulle vilja uttrycka sin oro till de statliga myndigheterna om ökning av stöld av virke i södra Bahia. Detta skapar risk för konflikter och förlust av liv som nu senast. Detta påverkar inte bara Fibria verksamhet, men också verksamheten för andra företag som är verksamma i regionen. Akuta åtgärder för att begränsa denna olagliga verksamhet behövs, så att säkerhetsvillkor kan fastställas för befolkningen och en trygg miljö för företagens verksamhet möjliggöras, så att företaget kan bidrar till regionens sociala och ekonomiska utvecklingen”.

Med tanke på vad som hände kan man fråga sig: vad är detta för sociala och ekonomiska utveckling som förstör livet för lokala befolkningen? Som inte erkänner samhällen rättigheterna och förstör ett folks hopp? Det är oacceptabelt att ett företag med dessa metoder kan få certifieringar för påståd ”hållbarhet”, som FSC och Cerflor, utöver de många ”hållbarhet index” de rankas på.

I denna stund, påminner vi att i Bahias sydligaste spets och i norra Espirito Santo, har tiotals människor från lokalbefolkningen, jordlösa och särskilt slavättlingar, kriminaliseras och förföljs, antagligen på grund av de ”stjäl” trä från företaget från marker som alltid har tillhört samhället kollektivt och som behövs för deras överlevnda.

Den 11 november 2009, genomförde delstatsregeringen i Espirito Santo en stor polisinsats i quilombola samhället São Domingos med 130 poliser beväpnade med gevär och kulsprutor, hundar och hästar. 39 slavättlingar aresterades.

Men myndigheterna inte kan garantera jordbruksreformen och en effektivt och omedelbart avgränsning av slavätlingarnas, geraizeiros och ursprungsbefolkningarnas marker. Bara genom att ge tillbaka juridiska ägande av den mark till de som verkligen behöver arbeta på den, är det möjligt att göra ett slut på konflikterna.

Slutligen, kräver vi en noggrann utredning och bestraffning av de skyldiga för de faktiska omständigheterna bakom mordet. Vi kräver att inte att bara Garra utan också Fibria hållas ansvarig för Henrique de Souza Pereira beklagliga död.

*Quilombolas är en traditionell befolkning på svarta brasilianare som rymt från slaveri och upprättat öppna samhällen. De har konstitutionell rätt till sin mark.
**Geraizeiro är en traditionell invånare i cerrado regionen i norra Minas Gerais

Södra Bahias Socioekonomiska Forum och Nätverket mot Gröna Öknar,
23 Mars 2010

Lyssna också på en intervju (på spanska eller engenska) med Winfried Overbeek, från miljöorganisationen CEPEDES, om mordet på Henrique de Souza Pereira och problemen med eukalyptusodlingarna i regionen.

Entry filed under: Nyheter.

Pappersmasseföretagens svindlande vinster Jordlösa ockuperar Veracels mark igen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: