Pappersmasseföretagens svindlande vinster

12 april 2010 at 3:24 Lämna en kommentar

Nordiska pappersmasseföretags investeringar i Latinamerika ger svindlande vinster. Det goda klimatet, den billiga arbetskraften, skatteförmåner och tillgång till billig mark gör att produktionskostnaderna är betydligt lägre än i Norden, där flera fabriker läggs ner, trots att de går med vinst.

Enligt brasilianska Reuters har världsmarknadens priser för kortfibrig pappersmassa återigen börjat närma sig de nivåer de låg på innan den globala finanskrisen 2008. Efter successiva höjningar under 2010 första månader, kostar numera ett ton pappersmassa på de europeiska marknaderna US$ 840. I Brasilien beräknas produktions- kostnaden för ett ton pappersmassa variera, men kan enligt Stora Ensos uppgifter, ligga på cirka US$ 70 per ton.

Med sådana variabler ligger de nordiska pappersmasseföretagens vinstmarginaler på cirka 1200 procent. Fyra gånger högre än vinstmarginalerna under den globala slavhandelns pik.

Stora Ensos vinster höjs ytterligare av de stora skattelättnaderna som företaget tar del av i Brasilien. Huvudsakligen genom att inte betalde den så kallade ICMS-skatten – skatten för cirkulationen gods inom landet – eftersom företaget närmast uteslutande exporterar sin produkt. Stora Enso och Veracel beskattas därmed inte för köpet, transporten och exporten av pappersmassa inom landet.

Dessutom beskattas inte köpet av verksamhetsprodukter, så som bekämpningsmedel, växtgifter, konstgödsel, med mera. Eftersom leverantören vid försäljningen av dessa produkter måste, enligt lag, inkludera momsen i sina fakturor, betyder det att Stora Enso – och andra stor transnationella exportföretag – ackumulera krediter för oriktigt betald moms. I teorin bör den brasilianska staten återbetala dessa krediter till företagen. Men i praktiken görs sällan detta, och som en följd står den brasilianska staten i prattiken i skuld till exportföretag så som Stora Enso.

I motsättning till dessa skattesubventioner uppger tidningen Folha de São Paulo att de fattiga i Brasilien är den samhällsgrupp som betalar mest skatt landet. I Brasilien betalar de med de lägsta inkomsterna 48,9 % i skatt, beroende på de indirekta skatterna på t.ex. mat, som är deras viktigaste utgift. De allra rikaste i betalar däremot bara 26,3 % i skatt.

Max da Rocha

Entry filed under: Artikel, Nyheter.

Ny avhandling kritisk mot Stora Enso Säkerhetsvakter från Fibria dödar man i Bahia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: