Vad COP-15 inte diskuterar

09 mars 2010 at 17:56 Lämna en kommentar

En kommentar från Via Campesina i Brasilien om klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Om varför MST, och andra sociala rörelser, kommer fortsätta att ockupera marker och konfronterar jord- och skogsbruksföretag på den brasilianska landsbygden.

Henrik Montgomery, Scanpix

Under de senaste åren har MST och Via Campesina i Brasilen systematiskt anklagats för att ha förlorat fokus. Orsaken är att rörelsen genomfört aktioner riktade mot agroindustrin och dess transnationella företag såsom Stora Enso, Aracruz, Synergenta, Monsanto  och mot andra stora företag, såsom Vale1. På uppmaning från högern, har skribenter diktat ihop alla möjliga idéer om den förmodade förvirringen bland de folkliga landsbygdsrörelserna i Brasilien.

I själva verket är de konfrontationer som inletts organiserade reaktioner mot kapitalismens glupska framfart på landsbygden. Förklädd i slagord som hållbar utveckling, nationellt kapital, teknisk utveckling och skapandet av arbetstillfällen, har samma glupska varg våldsamt brett ut sitt territorium.

Det är skrämmande att få bekräftat att denna utveckling inte bara sker i vårt land, men på alla kontinenter. I Köpenhamn, visar vittnesmål efter vittnesmål från ursprungsbefolkningar, bönder, NGO:er och forskare, att agroindustrin och deras monokulturer invaderar folkens marker, alltid med samma konsekvenser: fördrivningar av hela samhällen, mord på ledare, förstörelse av naturresurser och av biodiversiteten, produktion av exportgröder, ökade klyftor, etc.

Bilderna visar på samma scenario oavsett om de är från Afrika, Latinamerika eller Asien: små byar som gradvis sväljs av en ändlös, monokromatisk våg. “Dödens gröna mantel”, som Owen Ndidi från den sydafrikanska organisationen Timerbwatch Coalition, träffande uttrycker det, ”tränger fram i Sydafrika och många andra länder på kontinenten och för med sig förstörelse och plundring av våra rikedomar”.

Enligt en rapport från ledare på Östtimor, försöker den brasilianska regeringen införa monokulturer av sockerrör i landet. ”2008 lyckades vi stoppa programmet för produktion av sockerrör, för folket är rädd för konsekvenserna av detta sk ’framsteg’”, säger Ines Soares från Institutet för monitorering och analys av utvecklingen på Östtimor. Denna ”dödens gröna mantel” har många ansikten: Soja, sockerrör, eukalyptus, palmolja. Det viktiga är inte arten. Arterna är förslavade för att tillgodose ett enda mål: kapitalismens hejdlösa behov av ackumulering.

Icke desto mindre ekar Via Campesinas kamp, som av den brasilianska eliten sägs vara utan fokus, över världen. Skogarnas, bergens, öknarnas, högplatåernas och kusternas folk insisterar på att trotsa kapitalismens framfart. De mest skilda former för kamp uppstår runt om i världen och för med sig hopp, motstånd och betydelsefulla framgångar för miljoner människor.

På Klimaforum, som pågår parallellt med COP-15 och som skapats av sociala rörelser och andra organisationer, sker ett viktigt utbyte av erfarenheter från dessa kamper. Processen att skapa enighet som inletts av Via Campesina International, utgör en inspirationskälla i detta ögonblick av global formering.

Det står klarare än någonsin att MST inte förlorat sitt fokus. Tvärtom, MST är i högsta grad trogen sina principer och mål och i fas med resten av folken i världen. Folkens kamp har ett svar till den kapitalistiska globaliseringen: Globalisera kampen, globalisera hoppet!

Luiz Zarref. skogsingenjör och aktiv i Via Campesina Brasilien.

Den ursprungliga artikeln på portugisiska hittar du på MSTs hemsida

Annonser

Entry filed under: Artikel.

Stark kritik mot certifiering av Veracel Arbetetar protesterar i Uruguay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: