Stark kritik mot certifiering av Veracel

01 mars 2010 at 17:13 Lämna en kommentar

CERFLOR-certifieringen av Veracels eukalyptusplantager har återigen kommit under kritik. Den gång från den brasilianska kommunalåklagaren João Alves Neto som kallar processen för ett ”bedrägeri och en bluff” och menar att certifieringen av Veracels plantager saknar all legitimitet.

Förra månaden, den 23 februari, hölls offentliga förhör med företaget Bureau Veritas Certification i samband med den förnyade CERFLOR-märkningen av Veracels eukalyptusplantager i södra Bahia.
Skogscertifikatet CERFLOR skapades 2002 av den brasilianska staten, som ett försök för att säkra den brasilianska skogsindustrins hållbarhetsprofil, men har väckt stark kritik för bristande arbets- och miljörättsskyddskrav och svag efterlevnadskontroll.

Kommunalåklagaren João Alves Neto, företrädare för Ministerio Publico
(motsvarande det brasilianska inrikes- och justitiedepartementet) instämmer i kritiken. Han menar att certifieringsprocessen av Veracels eukalyptusplantager saknar juridisk legitimitet och har helt dominerats av Veracels intressen.

– Sättet certifieringen har genomförts har varit smutsigt. Även i de offentliga förhören. Det ar varit intressenten, med andra ord företaget Veracel, som styrt arbetet, förklarar Alves Neto.
– Jag frågande en representant från certifieringsföretaget, Bureau Veritas Certification, i den enda möjligheten jag fick till att ställa en fråga under förhöret, hur CERFLOR märkningen kunde gälla då certifieringen bygger på fem grundläggande principer och den första och viktigaste av dessa principer, att lagarna efterlevs, har brutits av företaget. Veracel har redan fällts för otaliga brott, de står åtalade för hundratals arbetsrättsbrott och de har dessutom haft sitt verksamhetstillstånd upphävt. Hur, med allt detta i åtanke, kan företaget komma att certifieras?
– Till min förvåning, deklarerar Alves Neto, svarade representanten från Bureau Veritas Certification att jag borde maila Veracel med den frågan. Men vad är det då de (CERFLOR)) överhuvudtaget gör? Om de som ansvararet för certifieringen hänvisar till företaget när kritik av certifieringen lyfts fram. Då finns CERFLOR där, bara för att legitimera ett brott. Det är inget mer än en bluff.

Alves Neto beklagar dessutom att han och andra kritiska röster hindrades från att ställa fler frågor under det offentliga mötet –  som sponsrats av Veracel. Flera offentliga möten om certifieringen hölls dessutom samtidigt i kommuner i regionen, däribland Porto Seguro, Cabrália, Belmonte, Itagimirim och Eunápolis,  och Alves Neto menar att avsikten med dessa paralella mötet kan ha varit att splittra kritikerna och försvaga den folkliga protesterna.

Veracels har även tidigare fått kritik för certifieringen av sina plantager i södra Bahia. I mars 2008 fick Veracel ett FSC-certifikat (Forest Stewardship Council). Företag som anlitats av Veracel, SGS Qualifor, gjorde 2007 fältundersökningar i tio kommuner under sammanlagt fem dagar. Olika lokala organisationer var mycket kritiska till fältarbetet , där viktiga miljöorgan och lokalbefolkningen aldrig rådfrågades.  Trots att FCS sennare fann flera oriktigher i hur SGS utfört arbetet, har Veracels behållit sitt FCS-certifikatet.

Max da Rocha

Annonser

Entry filed under: Intervju, Nyheter.

Skogsdebatt i Köpenhamn Vad COP-15 inte diskuterar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: