Stora Enso bygger pappersmassafabrik i Uruguay

25 november 2009 at 0:38 Lämna en kommentar

Stora Enso och chilenska Arauco har bekräftat sina planer på att upprätta en massafabrik längs Rio de la Plata i Uruguay, med en investering i storleksordningen på två miljarder dollar.

Beslut följer företagens uppköp av spanska Ence* tidigare i år – och dess tillhörande 136,000 hektar eukalyptusplantager –  som därmed gjorde Stora Enso och Arauco till Uruguays största privata markägare, med totalt 250,000 hektar mark.

Nationella nyhetsmedierna har rapporterat att investeringen kommer ha ”stor betydelse” för landets ekonomi och skapa ”minst 3,000 nya jobb”, men miljöaktivister har inte låtit sig övertygas.

Miljöorganisationen World Rainforest Movment har beskrivit fabriksplanerna som ett ”megaprojektet” med potentiellt ”katastrofala” konsekvenser för miljön och påpekar att både Stora Enso och Arauco har fått allvarlig kritik för sina miljömässiga och sociala brister i andra regioner där de verkar.

Tillkännagivandet av fabriksbygget kommer trots en pågående tvisten mellan den Uruguay och Argentina över placeringen av Botnias pappersmassafabrik längs en gemensamt förvaltad gränsflod. Argentina har dragit ärendet inför den internationella domstolen i Haag och hävdar att Uruguay brutit mot ländernas fördrag som kräver gemensamma beslut om användning av vattnet. Den argentinska regeringen menar dessutom att anläggningen förorenar vattnet, men båda anklagelser förnekas av Uruguay. En avgörande dom väntas komma under första  nästa år.

* Videoreportage från Spanien med protester mot Ences verksamhet i Spanien och Uruguay

Entry filed under: Nyheter.

Inget möte med Stora Enso Skogsdebatt i Köpenhamn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: