Folktribunal dömer Stora Enso och AP-fonderna

11 oktober 2009 at 8:59 1 kommentar

En symbolisk folktribunal dömde enhälligt ut det svensk-finska pappersmassabolaget Stora Enso för dess brott mot miljö och befolkning i Bahia, Brasilien. Folktribunalen med titeln ”Mänskliga rättigheter före vinstintressen” hölls i samband med Inspiration Latinamerika-helgen den 10-11 oktober.
– Stora Enso står inte åtalat här idag för de brott de utfört, det har den brasilianska domstolen redan fastställt, sa folktribunalens åklagare. Därefter redogjorde han sakligt för åhörarna, som också var jury, om de brott Stora Enso dömts för, men som fortfarande inte är åtgärdade.

Massafabriken Veracel ligger i Bahia i nordöstra Brasilien och ägs till hälften av Stora Enso. De har flertalet gånger dömts av den brasilianska staten för brott mot miljölag stiftningen, bland annat för skövling av atlantregnskog. De stora eukalyptusodlingarna förstör jorden och slår ut småbruka re i området, hotar vattenresurserna och det naturliga djur- och växtlivet.

Det första vittnet som åklagaren kallade var Lucia Barbosa från De jordlösas rörelse, MST, i Brasilien.
– I Eunápolis bestod vår miljö av låg skog och där man kunde bruka jorden. Förutom skogen hade vi en småskalig produktion för vår mat lokalt. De senaste åren har allt detta försvunnit och blivit stora monokul turer där man odlar eukalyptus. De små floderna har också torkat ut, berättade Lucia Barbosa.

Forskaren Fabya Reis från Brasilien var det andra vittne som kallades.
– Brukandet av jorden uppfyller inte lagstiftningen om att mark bör fylla en social funktion. Vattnet sjunker, medan antalet arter i området minskar och miljön tar skada. Av de sociala effekterna ser vi hur familjer utnyttjas, då de flyttar dit på grund av löften om jobb som sedan uteblivit.

Enligt den brasilianska konstitutionen har staten rätt att ta över mark från de ägare som inte brukar naturresurser ansvarsfullt eller inte bevarar miljöskyddade områden. Föga förvånande tackade inte Stora Enso ja till inbjudan från Latinamerikagrupperna m fl som stod som arrangör för manifestationen. Företaget hade följaktligen inte någon representant närvarande, men en påhittad representant, en ”försvarsadvokat”, pekade till Stora Ensos försvar på den rad priser som de tilldelats ur både miljö- och näringslivs- perspektiv och använde deras egen förfrågan om ”sakliga och objektiva fakta”. Detta besvarades av åklagaren som visade hur företaget bryter mot sina egna hållbarhetsprinciper.

Max da Rocha

Annonser

Entry filed under: Aktion, Nyheter.

Vittnesmål från folktribunalen Inget möte med Stora Enso

1 kommentar Add your own

  • 1. Lars  |  25 november 2009 kl. 4:22

    Lyckad folktribunal. Synd att företagen inte vågade visa sig bara. Men bra jobbat och roligt att det kom så mycket folk.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: