Internationella dagen mot monokultur och plantageskogsbruk

22 september 2009 at 15:49 Lämna en kommentar

”Stoppa expansionen av plantageskogsbruk!! 

Över hela världen omvandlas miljontals hektar produktiv mark till gröna öknar, under täckmanteln av ”skogsbruk”.

Samhällen fördrivs och ersätts av oändliga rader av träd; eukalyptus, tall, palm, gummi, jatropha och andra arter som tränga undan de flesta livsformer i området. Jordbruksmarken som är avgörande för lokalsamhällens livsmedelssuveränitet  förvandlas till trädplanteringar för råvaroexport. Vattenresurser töms och förorenas samtidigt som marker försämras. Människorättskränkningarna är många och sträcker sig från förlusten av mark och hem, till i vissa fall tortyr och mord. Medan plantagen drabbar samhällen i allmänhet påverkas könen olika, där kvinnor är de mest utsatta. 

Trots alla uppgifter om monokulturernas och plantageskogsbruekens negativa sociala och miljömässiga konsekvenserna i länder som Brasilien, Sydafrika, USA, Indonesien, Malaysia, Kambodja, Colombia och Spanien, fortsätter verksamheten att propageras av en rad aktörer, från FAO, till bilaterala instituitioner, från FN: s skogsforum till nationella regeringar, från konsultföretag till utveckling banker. 

Det verkliga motiven bakom dessa aktörer är enkel: de vill överföra markägandet från människor till företagen verksamma inom pappers-, massa-,  trä-, gummi-, biochar- och palmoljasektorn, så att dessa företag kan få tillgång till mer råmaterial och billigare råvaror och på så vis öka sina vinster ytterligare. Den dverdrivna konsumtionen och de rika länder slöseri har en viktig roll för att pådriva denna process. 

Som svar på negativ publicitet kring effekterna av plantageskogsbruk har företagen använt sig av certifieringssystem, såsom FSC, PEFC, SFI, RSPO (**) som förser dem med falska ”gröna” alibis för att fortsätta med sin verksamhet som ostärt. 

Problemet har blivit ännu mer komplex med företagen numera försöker dra nytta av klimatförändringarna, genom att främja falska miljölösningar så som  bio-diesel, trä-etanol och införandet av genetiskt modifierade trädarter. 

Men företagens planer möter ett växande motstånd. I fler och fler länder motsätter sig människor utvidgning av plantageskogsbruk och de senaste åren har n världsomspännande rörelse vuxit fram, en rörelsen som fläter sammanflätar  lokala kamper och människor drabbade av plantageskogsbruken.

Idag, den internationella dagen mot Monokultur plantageskogsbruk 2009, är vårt budskapet tydligt: Plantage är inte skogar, stoppa expansionen av trädplanteringar!”

(**) FSC (Forest Stewardship Council), PEFC (Program för antagande av Forest Certification System), SFI (initiativ för hållbart skogsbruk), RSPO (rundabordskonferens om hållbar Palm Oil) 

Undertecknare: 

Chris Lang, WRM, Storbritannien – Tyskland 
Longgena Ginting, FSO-Indonesia, Indonesien 
Guadalupe Rodriguez, Salva la Selva, Tyskland 
Baltodano, COECOCEIBA, Costa Rica 
Nizam Mahshar, FOE, Malaysia, Malaysia 
Phillip Owen, Geasphere, Sydafrika 
Premrudee Daoroung, TERRA, Thailand 
Ricardo Carrere, WRM, Uruguay 
Wally Menne, Timberwatch Coalition, Sydafrika 
Winfried Overbeek, Rede Alerta contra o Deserto Verde, Brasilien 
Henry Cortez, Portal Ecodebate

_____________________________________________________________________________

Bilde från aktioner den 21 September 2009

_____________________________________________________________________________

I solidaritet med den Internationella dagen mot monokultur och plantageskogsbruk (21 september) och Ursprungsfolkens kampdag (12 oktober) anordnar Störa Enso, Kristnafredsrörelsen, Miljöförbundet Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna en stor FOLKTRIBUNAL i centrala Stockholm, Lördag den 10 oktober, där det svensk-finska Stora Ensos och AP-fondernas investeringar i GoldCorp ställs till svars för sin verksamhet i Latinamerika.

I Brasilien har Stora Ensos expansion av eukalyptusplantager väckt protester bland lokalbefolkningen och miljöorganisationer. Samtidigt menar företaget att investeringarna skapar jobb och utveckling. I Guatemala har AP-fonderna investeringar i Goldcorp och guldgruvan Marlin också väckt protester. Utvinningen påstås förstöra miljön, förgifta vattnet och skapa sociala konflikter i området, men AP-fonderna har valt att inte sälja sina aktier i företaget.

I FOLKTRIBUNALEN kommer vittnen från de jordlösas rörelse i Brasilien och urfolksgruppen Waqib’Kej i Guatemala att delta, samt experter och representanter från företagen. Uppläget liknar en vanlig rättegång, med domare och åklagare, men med undantaget att publiken tillåts ställa frågor och delta som jury.

Tid: Lördag 10 okt, Kl: 10.00-11.30, Plats: World Trade Center, vid Klarabergsviadukten nära T-Centralen i Stockholm

Kom, lyssna och gör din röst hörd!

Max da Rocha

Annonser

Entry filed under: Aktion, Nyheter.

Stora Enso nöjer sig inte! Vittnesmål från folktribunalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: