Stora Enso nöjer sig inte!

28 augusti 2009 at 8:47 Lämna en kommentar

I dagarna fick jag ett mail från Skydda Skogen, där de tipsar om ett inslag i SVT:s Tvärsnytt som handlar om Stora Enso.

O-2009-0820-SAMTALPAKALHYGGE_thumb_0I klippet får vi se Viktor Säfve från Skydda Skogen debattera skogsbruk med Anna Kolmert från Stora Enso. Föreningen Skydda Skogen håller koll på bland annat Stora Ensos skövlingar i Sverige, och på ett område utanför Grängesberg upptäckte de stora körskador i ett kalhygge. I klippet erkänner Stora Ensos representant att företaget på två punkter bryter mot miljöcertifieringen: 1) vårdslöshet i skövlandet som lämnar stora körskador samt; 2) att de små proportioner naturskog som borde lämnats kvar också har skövlats. Kolmert menar att vårdslösheten är en fråga om utbildning och okunskap, någonting som Viktor Säfve avfärdar: ”Stora Enso är ett stort företag som agerar i både Brasilien, Finland och i Sverige. Vi har sett att de systematiskt avverkar både naturskogar och kör sönder hyggen på det här sättet.”

Klippet finns i sin helhet här. En kortare version och pressmeddelande från Tvärnytt finns här. Se även Skogsaktuellts artikel: http://www.skogsaktuellt.se/?p=31722&pt=108&m=1422

Självklart är detta inte en fråga om okunskap, skövlingen är en fråga om särintresse. Grängesberg är inte ett undantagsfall och Stora Enso behöver hjälp att följa sin egen miljöpolicy:

”En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.” (storaenso.se)

Hur ser skogarna ut där du bor? Har du liknande historier om Stora Enso? Maila oss! stoppastoraenso@gmail.com

Thomas Hesslow

Entry filed under: Nyheter, Video.

Jordlösa vräks i Eunápolis Internationella dagen mot monokultur och plantageskogsbruk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: