Jordlösa vräks i Eunápolis

27 juli 2009 at 19:15 Lämna en kommentar

Sent på onsdagseftermiddagen den 22 mars, vräktes de cirka 1200 familjer som i över tre månader ockuperat mark tillhörande den svenskägda pappersmassafabriken Veracel Celulose, i delstaten Bahia i nordöstra Braslien.

P1380073Efter 105 dagars ockupation av storgodset Putumuju i protest mot eukalyptusodlingarnas skadliga påföljder vräktes de cirka 1200 jordlösa familjer från marken tillhörande Veracel Celulose. Veracel, som ägs till 50% av svensk-finska Stora Enso, anklagas av MST, de jordlösa rörelse, för att ha planterat eukalyptus på cirka 20 000 hektar mark tillhörande den brasilianska staten. MST menar att denna mark, enligt lagen, borde avsatts för jordreform och tillgodosett regionens cirka 8000 jordlösa familjer.

– Vi vill påminna om att Veracel och andra företags eukalyptusmonokulturer i regionen har förhindrat jordreformen och som följd ett värdigt liv för tusentals jordlösa i regionen, uppger Nätverket mot Gröna Öknar i ett pressmeddelande.

I juli 2008 dömdes Veracel av den federala domstolen i Eunápolis för att på tidigt nittiotal ha skövlat hotad atlantregnskog och kontinuerligt planterat eukalyptus i dess ställe. Företaget dömdes till böter på 20 miljoner reais (cirka 80 miljoner kr) samt till att återplantera den förstörda växtligheten.

P1380093De jordlösa familjerna som värktes från storgodset under onsdagen, hade under sin korta ockupationstid avverkat eukalyptusträd och inrättat skolor, hem och odlingar av majs, bönor, sötpotatis i dess ställe. Veracel, som under poliseskort besökte lokalen på fredagen, meddelade ockupanterna att odlingarna skulle förstöras.

I dagsläget har de värkta familjerna bosatt sig vid vägkanten till BR 101 intill storgodset.

Max da Rocha

Foto: Nätverket mot Gröna Öknar

Annonser

Entry filed under: Nyheter.

Videointervju Varför ockuperar ni mark tillhörande Veracel?” Stora Enso nöjer sig inte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: