Ny film om skogsindustri i Latinamerika

06 maj 2009 at 15:19 2 kommentarer

I dagarna lanseras filmen Pengar växer på träd som är ”en film om papperskolonierna i Uruguay.” Vi som driver den här kampanjen får såklart inte nog av latinamerikanska skogar, och vi kommer alla (som kan) bege oss till ABF-huset imorgon torsdag (7/5), där filmen visas för en stor publik för första gången. Så här beskrivs filmen på den nya bloggen:

Västerländska skogsföretag flyttar sin produktion till Sydamerika. Men vinsterna, papperskonsumtionen och miljötänket stannar hemma. I Uruguay ägs nu över 1 miljon hektar av skogsföretagen, bland andra Stora Enso, och de lokala lantbrukarna håller på att försvinna. En film av My Ehnlund-Göran, Johan Hagvil och Linda Jensen Kidane i samarbete med Framtidsjorden, REDES, Forum Syd och Biskops-Arnö folkhögskola.

pengarpatradStora Enso har utöver sina plantager i Brasilien även en växande verksamhet i Uruguay. Titta förbi imorgon på visningen, det är gratis inträde och de andra eleverna från den internationella filmkursen på Biskops-Arnö kommer att visa sitt material. Stora Enso kanske också är sugna på att titta förbi?

Thomas Hesslow

Entry filed under: Nyheter, Video.

Rikstäckade debattartikel om Stora Enso Samma svar från Stora Enso

2 kommentarer Add your own

 • 1. Dag Fredriksson  |  10 maj 2009 kl. 21:55

  Vi vill visa filmen i Skövde!

  Svara
 • 2. Pengar växer på träd « Störa Enso  |  11 juni 2009 kl. 23:10

  […] juni 2009 · Inga kommentarer Som jag tidigare skrivit om här på bloggen så har det producerats en ny film om Stora Ensos förehavanden i Uruguay. I dagarna fick jag ett […]

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: