Symbolisk auktion mot Stora Enso

17 april 2009 at 10:32 1 kommentar

Pressmeddelande 2009-04-17

Symbolisk auktion mot Stora Enso

Under fredagen samlades cirka tjugo aktivister från Kampanjen Störa Enso framför Stora Ensos huvudkontor vid World Trade Center. Under ett par timmar informerades förbipasserande om Stora Ensos olagliga och miljövidriga aktiviteter i Brasilien via samtal och flygblad, samtidigt som namnunderskrifter samlades in.

Vid 9.30 höll Thomas Hesslow från Kampanjen ett kort tal som avslutades med en auktion, där en bit ”grön öken” auktionerades ut till högstbjudande. Grön öken är det namn som brasilianska forskare och miljöorganisationer gett Stora Ensos trädplantager.

– Vi är här idag för att informera folk om Stora Ensos delaktighet i fem juridiska tvister i Brasilien. Vi kräver att Stora Enso upphör att bryta mot sina egna principer för hållbar utveckling, sa Thomas Hesslow

Sista budet under auktionen landade på 300 kr och pengarna kommer oavkortat att skänkas till AP-Fondernas Etikråd, tillsammans med en uppmaning om att börja granska Stora Ensos verksamhet i Brasilien.

Totalt samlades 130 namnunderskrifter in på kampanjens vykort, som uppmanar Stora Enso att följa sina egna principer. Efter aktionen hade informationschef Jonas Nordström bjudit in deltagarna till Stora Ensos kontor.

– Vi hoppas att ni på Stora Enso officiellt kommer att bemöta den kritik som idag och tidigare har riktats mot er, sa Helena Söderqvist efter att ha lämnat över vykorten.

Jonas Nordström hade inga kommentarer men tackade för vykorten och sa att han skulle läsa dem.

gruppen

_______________________________________

Kampanjen Störa Enso är ett nätverk som sprider kunskap om Stora Ensos verksamhet i bland annat Brasilien. Vi som deltog i denna aktion är medlemmar i Latinamerikagrupperna, Fian Sverige, Miljöförbundet Jordens Vänner, och MST stödgrupper

För mer information om Störa Enso:
https://stoppastoraenso.wordpress.com

Creeper

MediaCreeper

Entry filed under: Aktion, Nyheter.

Pressmeddelande för a(u)ktionen idag Rikstäckade debattartikel om Stora Enso

1 kommentar Add your own

  • 1. Jan  |  17 april 2009 kl. 17:44

    Asbra jobbat!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: