Kritisk rapport släpps i samband med 17:e april

16 april 2009 at 19:16 1 kommentar

Jag har nyss fått tag på en helt färsk översättning av en rapport från den brasilianska miljö- och utvecklingsorganisationen CEPEDES. Rapporten som bär namnet ”Responsible for socio-environmental violations: Veracel Celulose, a company owned by Stora Enso and Aracruz Celulose” är lite över 100 sidor lång, men det går lätt att hitta genom innehållsförteckningen.

Här är ett utdrag ur sammanfattningen:

This study shows that there are several negative social effects caused by eucalyptus monoculture, and most were already highlighted in the conditions and opinions formulated 15 years ago, by the technicians from the Government and also by civil society members. And with regard to this reality, it can be observerd how the governments are negligent, apart from the company’s disregard for the communities. There is no respect for the human beings who make up the communitites, as well as responsibility and respect for the local environment.

Jag har inte hunnit läsa särskilt långt i rapporten själv, men sidorna som går igenom de juridiska mål som Veracel är inblandade i (sidorna 46-50) kan jag rekommendera. Värt att notera är också att Svenska Naturskyddsföreningen har bidragit finansiellt till projektet som ligger bakom rapporten.

Rapporten laddar du ner i PDF-format här.

Thomas Hesslow

Entry filed under: Nyheter.

A(u)ktion på fredag Pressmeddelande för a(u)ktionen idag

1 kommentar Add your own

  • 1. DAGFINN  |  17 juli 2009 kl. 12:40

    Tack för era insatser med dessa avslöjanden. Massmedias arroganta tystnad och storföretagens undanflykter och lobbying gör mig förbannad. Det som gör mig hoppfull och glad är internets alla nätverk för utveckling av alternativa, lokala lösningar – mot massmedia och storföretagens dominans.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: