A(u)ktion på fredag

15 april 2009 at 21:42 Lämna en kommentar

Pressmeddelande 2009-04-15

På fredag, den 17:e april, kommer kampanjen ”Störa Enso – what paper can do” att plantera en öken utanför Stora Ensos kontor i Stockholm. Öknen kommer att vara till salu och auktioneras ut. Intäkten tillfaller oavkortat Etikrådet, AP-fondernas samarbetsorgan för miljö- och etikfrågor, så att Rådet ska få råd att granska Stora Ensos agerande i Brasilien.

Plats: World Trade Center, Klarabergsviadukten 70
Tid: Kl. 9.30 fredag den 17 april

Fredag den 17 april är lantarbetarnas internationella kampdag. Världen över genomförs demonstrationer mot transnationella företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljö. I solidaritet med latinamerikanska lantarbetare kommer Kampanjen Störa Enso att uppmärksamma konsekvenserna av pappersföretaget Stora Ensos eukalyptusplantager i Uruguay och Brasilien. Vi passar på att framföra några modesta önskemål till:

1. Etikrådet, AP-fondernas samarbetsorgan för miljö- och etikfrågor: Ta emot vår auktionsgåva och initiera en granskning av Stora Enso i Latinamerika, särskilt av de gröna öknarna och de fem rättsliga processer som pågår i Brasilien.

2. Styrelseordförande Claes Dahlbäck: Sluta bita er själv i svansen. Hållbara vinster kräver hållbar etik. Och även en miljömässig och social hållbarhet. Genomför utförliga och oberoende miljökonsekvensanalyser av era gröna öknar i Brasilien och överlämna de ”Terras devolutas”, som ni orättfärdigt tillskansat er, till de jordlösa i Brasilien.

Auktionen kryddas med ett officiellt överlämnande av Vykortskampanjen Störa Enso till Stora Ensos ledning i Stockholm.

Välkommen på auktion nära dig!


______________________________________________________


Kampanjen Störa Enso är ett nätverk som sprider kunskap om Stora Ensos verksamhet i bland annat Brasilien. Vi som deltar i denna aktion är medlemmar i Latinamerikagrupperna, Fian Sverige, Miljöförbundet Jordens Vänner, MST stödgrupper, m fl.

För pressbilder och annat material: stoppastoraenso.wordpress.com

Presskontakt: Helena Söderqvist, 0739-855250, stoppastoraenso@gmail.com.

Annonser

Entry filed under: Aktion, Nyheter.

Inför a(u)ktionen Kritisk rapport släpps i samband med 17:e april

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: