Aktion på Stora Ensos bolagsstämma i Finland.

09 april 2009 at 5:46 Lämna en kommentar

Den 2 april genomfördes ytterligare en aktion mot Stora Ensos investeringar i Brasilien, denna gång av de Jordlösas Vänner och Greenpeace i Finland. Aktivister samlades på Stora Ensos bolagsstämma i där de delade ut flygblad och informerad aktieägarna om domslut mot företaget.

Flygbladet pekade på att Stora Ensos aggressiva expansion i Brasilien inte bara påverkar miljön och lokalbefolkningen negativt men också, på sikt, kan leda till förluster för koncernens aktieägare.

Huvudpunkterna som uppmärksammades i flygbladet var:

– Domslutet mot Veracels illegala eukalyptusplantage. I Juli 2008 bötfälldes Veracel, som ägs till 50% av Stora Enso, för skövling av regnskog och illegala eukalyptusplantage på tidigt nittiotal. Företaget ha dömts att återplantera regnskogen och böta 20 miljoner reais (ca 80 miljoner kr) inom ett år. Veracel har annonserat att man tänker ompröva domen.

– Investeringar i Rio Grande do Sul har stoppats. Stora Enso har inte fått tillstånd till registrera de ca 50 tusen hektar mark man köpt (enligt INCRA illegalt genom andra företag) då denna mark befinner sig inom landets gränsregion, där utländska företag inte får äga mark. Stora Enso har försökt pådriva en lagändring av detta, bland annat genom stöd till politiker, men inte lyckats.

– Konflikter med det civila samhället i Brasilien. Det civila samhället har gång på gång drabbat samman med Stora Enso. De aktioner som har genomförts begärt att Stora Enso respekterar Brasilians lagar och slutar med sina ansvarslösa investeringar. På sikt är det sannolika att Stora Ensos riskabla strategi i Brasilien leder till domslut emot koncernen som i sin tur leder till förluster för aktieägarna.

Aktionen beskrevs som ”ett nöje” av deltagarna från Jordens Vänner och samtliga flygblad delades ut till aktieägare och förbipasserande.

Max da Rocha

Annonser

Entry filed under: Aktion, Nyheter.

Stora Enso svarar på vår debattartikel Jordlösa ockuperar svenskägd mark i Bahia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: