Stora Enso svarar på vår debattartikel

25 mars 2009 at 10:07 3 kommentarer

(Det här är en första kommentar. En andra kommer inom kort.)

I fredags svarade Stora Ensos chef för Latinamerika, Nils Grafström, på vår debattartikel i Dagens Industri. I svaret, som har rubriken ”Stora Enso jobbar uthålligt”, påpekar Grafström mycket riktigt att inga aktioner genomfördes mot Stora Enso i anslutning till den åttonde mars. Vad han dock inte nämner är att aktioner genomfördes mot de två andra stora aktörerna som är inblandade i Veracel; Votorantim och Aracruz Celulose.

Via Campesina, De Jordlösas Rörelse-MST och andra miljö- och sociala rörelser ser i första hand inte de olika pappersföretagen som konkurrenter. Tvärtom är företagen synnerligen goda vänner. Utöver företagens samarbete kring Veracel i Bahia så har de, som ni kan höra i intervjun nedan, ett förtroligt samarbete i Rio Grande do Sul. Jag tror inte att vi borde lägga för stor vikt vid det faktum att just Stora Enso slapp undan den här gången. De tillhör samma industri, och aktionerna mot deras vänner bör också betraktas som aktioner mot dem.

Förra året genomfördes som bekant aktioner mot Stora Ensos olagliga plantage i Rosário do Sul i södra Brasilien. Då slogs de 900 ockuperande kvinnorna brutalt ned av militärpolis, som med tårgas, hästar och hundar försökte köra iväg dem. Därefter separerades de från sina barn, som blev utan mat i minst sex timmar (se sista avsnittet i MST:s rapport om Stora Enso). Jag hävdar här inte att det var Stora Enso som låg bakom misshandeln, men motståndet mot dem har fått en helt ny innebörd efter den händelsen.

I nästa inlägg kanske jag skriver om hur Stora Enso har fått ”ett utomordentligt starkt stöd i regionen” och hur de skapar ”ekonomisk trygghet”.

kopimi

Thomas Hesslow

Entry filed under: Nyheter.

Videointervju “Hur ser konflikten med Stora Enso ut idag?” (del 2) Aktion på Stora Ensos bolagsstämma i Finland.

3 kommentarer Add your own

 • 1. Tompa  |  07 april 2009 kl. 12:12

  Pratade med en polare som jobbar på en fabrik här i Sverige. Enl. honom så skall dessa eukalyptus plantager vara anlagda på områden som antingen redan varit avverkade sen lång tid tillbaka eller på någon form av stäpper… Kommer inte ihåg exakt. Hur ligger det till med det? Sen undrar jag, finns det INGA positiva effekter av att dessa företag etablerar sej i dessa områden? Skulle va kul att få höra om ni hör något sådant utan att ta med dem här? Antar att om jag går in på Stora Ensos hemsida så är väl allt ”guld och gröna skogar” over there…

  Svara
 • 2. maxdarocha  |  09 april 2009 kl. 15:55

  Hej Tompa,

  Jag arbetar på en artikel som jag hoppas kommer ge några svar på dina frågor. Håll utkik. Kommer upp om några dagar.

  Men ja, självklart kan man se på Stora Ensos närvaro i Brasilien utifrån olika vinklar. Stora Enso menar att de genererar tiotusentals direkta och indirekta jobb. Motståndarna pekar på de småjordbruk som slås ut med eukaluptusplantage och däran de jobb som förloras.

  Ord står mot ord. Kanske ideologi mot ideologi. Men med tanke på de kontinuerliga protester pappersmassaindustrin genererat i Brasilien kan man i alla fall ana att vissa fått det betydligt sämre i och med eukalyptusplantagen.

  Svara
 • 3. Ola  |  16 april 2009 kl. 12:34

  Hej
  Är inte Stora Ensos skogar i Brasilien FSC certiferade och är inte det bra?!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: