Veracels utbyggnad senareläggs

19 mars 2009 at 13:29 Lämna en kommentar

I dagarna annonserade Stora Enso och Aracruz att skjuter upp utbyggnaden av massafabriken Veracel i Brasilien med minst ett år. Dessutom bantas planer för investeringar i nya markområden och skogsplantage. Resultatmässigt fortsätter nedgången för Stora Enso som i ett pressmeddelande skriver att resultatet för första kvartalet i år blir ”betydligt lägre än fjärde kvartalet 2008”.
Beskedet att Stora Enso senarelägger utbyggnaden av Veracel kom inte som någon överraskning, enligt flera branschanalytiker i finland, även om projektet anses vara den högst prioriterade investeringen inom den finsk-svenska skogsindustrijätten. Den planerade utbyggnaden skulle göra Veracel till världens största massabruk.
Stora Enso äger Veracel tillsammans med brasilianska Aracruz, som har allvarliga ekonomiska problem. Aracruz meddelade redan i höstas att bolaget skjuter upp ett eget, stort massafabriksprojekt.
Också i Finland annonserade Stora Ensos anläggningar att de drar ner produktionen och flyttar om till svenska bruk. Orsaken är bland annat den billiga svenska kronan.

Läs mer på:
DN – Alvarligt för Stora Enso.
Mercopress – Stora Enso freezes huge mill exansion.

Max da Rocha

Annonser

Entry filed under: Nyheter.

Videointervju ”Vad handlar konflikten med Stora Enso om?” (del 1) Videointervju “Hur ser konflikten med Stora Enso ut idag?” (del 2)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: