Debattartikel i Dagens Industri och Värmlands Folkblad

13 mars 2009 at 19:08 Lämna en kommentar

I fredags publicerade Störa Enso i samarbete med MJV, Framtidsjorden, Latinamerikagrupperna och MSTs-stödgrupper i Sverige en debattartikel i två svenska dagstidningar. I Värmlands Folkblad hittar ni hela artikeln, där vi bland annat skriver:

Stora Enso är inblandade i flera juridiska processer. I Rio Grande do Sul är de anklagade för att ha köpt mark vid gränsen, något som utländska företag inte får göra. Förra sommaren kom en fällande dom i ett åtal som gällde skövling av regnskog. De dömdes då till att betala 80 miljoner SEK i böter till delstaten Bahia samt att återplantera uppemot 100 000 hektar regnskog. Beslutet är såklart överklagat. Stora Ensos inställning till de konflikter som har uppstått är ett nonchalant ”vi har inte gjort nåt”. Via Campesina kallar det hela för nykolonialism.

Dagens Industri valde att publicera en nedkortad version av artikeln. Båda artiklarna avslutas med några frågor:

Styrelseordförande Claes Dahlbäck, vad är ditt budskap till dessa kvinnor? Hur ser du på företagets verksamhet i Brasilien? Etikrådet, AP-fondernas samarbetsorgan för miljö- och etikfrågor, är det inte dags för en granskning av Stora Enso?

Så Claes och Etikrådet, nu sitter vi och sisådär två miljoner jordlösa lantarbetare här och väntar på svar.

Vi ses snart igen!

ps. om ni missade pappersutgåvorna och föredrar att ladda ned artiklarna utan att besöka tidningarnas hemsida så finns den fullständiga artikeln här (doc | pdf). ds.

Entry filed under: Nyheter.

Brasilianska kvinnor till attack mot skogs- och jordbruksjättar Videointervju ”Vad handlar konflikten med Stora Enso om?” (del 1)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: