Brasilianska kvinnor till attack mot skogs- och jordbruksjättar

11 mars 2009 at 1:32 Lämna en kommentar

Med internationella kvinnodagen som startskott genomförde kvinnor från lantarbetarnätverket Via Campesina en serie aktioner i protest mot den brasilianska jordbruks- och skogsindustrin. Aktionerna, som syftar till att uppmärksamma de negativa följderna av exportdrivna monokulturer, i synnerhet eukalyptus-, sockerrör- och sojaodlingar, har mötts av motstånd från polisen.

Tidigt på måndag morgon samlades kvinnor från Via Campesina i flera brasilianska delstater för att protestera mot regeringens stöd till multinationella företag och deras snabbväxande monokulturer.

– Vi underkastar oss inte detta kapitalistiska och patriarkala system, där rikedom och makt koncentreras. Vi vill inte ha en brasiliansk jordbruksmodell som bygger på multinationella företag och hydro- och jordbruksindustri, deklarerade Via Campesina i ett öppet brev, samtidigt som hundratals kvinnor kopplade till rörelsen ockuperade jordbruksdepartementets byggnad i huvudstaden Brasilia.

I delstaten Rio Grande do Sul, i södra brasilien, ockuperade cirka 700 kvinnor mark som tillhör pappersmassaföretaget Votorantim Celulose e Papel, och delar av företagets eukalyptusplantage saboterades. Militärpolis uppges ha ingripit mot ockupanterna och flera kvinnor har fängslats. I delstaten Maranhão i norr ockuperades ett storgods av gruvföretaget Vale, där kvinnor satte eld på eukalyptustimmer, och i delstaten Espirito Santo intog ett tusental kvinnor hamnen Portocel, ägt av pappersmassaföretaget Aracruz Cellulose, där de med hjälp av rödfärg och termiter förstörde exportgods för motsvarande åtta miljoner kronor, uppger O Globo.

Utbredningen av eukalyptusodlingar i Brasilien, där också svensk-finska pappersmassaföretaget Stora Enso investerar kraftigt, har fått skarp kritik från miljöorganisationer och sociala rörelser. Kritiken har pekat på hur dessa enorma monokulturer trängt bort den biologiska mångfalden av djur- och växtarter, förorenat miljön med användningen av högintensiva bekämpningsmedel, samt sugit upp enorma areal vatten som torkar ut jorden och drabbar närliggande samhällen. Protesterna mot dessa eukalyptusplantagen följer en lång rad aktioner ledda av sociala rörelser, ursprungsfolks- och miljöorganisationer i området.

Andra aktioner av kvinnor från Via Campesina genomfördes under måndagen mot sockerrörsodlingar avsedda för etanolproduktion. I delstaten Paraíba i nordöstra regionen ockuperade cirka 350 kvinnor en sockerrörsodling, där fält röjdes och bönor och majs planterades symboliskt. I Paraná i södra Brasilien demonstrerade 1500 kvinnor mot sockerrörsplantagen och de slavliknande förhållanden som råder för många sockerrörsarbetare. I São Paulo intog cirka 600 kvinnor kopplade till Via Campesina och MST, de jordlösasrörelse, ett storgods ägt av företagsgruppen Cosan. Kvinnorna, som vägrade lämna det ockuperade området, där också världens största etanol och sockerrörsfabrik drivs av Cosan, hotades med våldsamma repressalier av polis och säkerhetsstyrkor, uppger MST. I Pernambuco ledde ytterligare ockupationer till konfrontationer med polisen och en ockupant fängslades.

I sitt öppna brev avfärdade Via Campesinas kvinnor ”den utvecklingsmodell som regeringen driver i storgodsägarnas och de multinationella företagens intressen”. Istället krävde kvinnorna ”en produktionsmodell byggd på småskaliga jordbruk och förverkligad genom statlig jordreform som kan bidrar till fler arbetstillfällen och en socialt hållbar utveckling”.

Max da Rocha

Entry filed under: Artikel, Nyheter.

Lantarbetande kvinnor ockuperar över hela Brasilien Debattartikel i Dagens Industri och Värmlands Folkblad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


What paper can do

Citat ur Stora Ensos hållbarhetspolicy 2006

Ekonomiskt ansvar:
"Vi måste bedriva en lönsam verksamhet samt vara en attraktiv och pålitlig investering, arbetsgivare, leverantör och affärspartner. Vi strävar efter att bidra till ekonomiskt välstånd i de samhällen där vi är verksamma."

Miljöansvar:
"För att minimera miljöpåverkan har vi ett livscykelperspektiv och använder tillämplig
miljöteknik. Vi använder råvaror, energi och andra resurser på ett effektivt sätt. Våra produkter tillverkas huvudsakligen av förnybara råvaror som kan återvinnas och är säkra att använda. Vi verifierar virkets och fibrernas ursprung, anskaffar dem endast från lagliga och godtagbara källor och främjar ett uthålligt skogsbruk".

Socialt ansvar:
"Vi bedriver all vår verksamhet enligt etiska affärsprinciper. Vi respekterar och stöder globalt accepterade mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, och vi skapar en
sund och säker arbetsplats för alla anställda. Vi är en ansvarsfull samhällsmedborgare och tar vårt ansvar för att stödja social utveckling."

What paper can do

Citat från Stora Ensos hemsida. Vi tar miljöfrågorna på allvar:

"En del tror att miljöhänsyn och affärsverksamhet står i motsatsförhållande till varandra. Så är det inte.

För oss är miljöarbetet en investering i större konkurrenskraft och högre lönsamhet. Vi vill att våra leverantörer och samarbetspartners tillämpar samma principer som vi, så att miljöpåverkan kan minimeras i alla led - från råvara till slutprodukt.

Ett starkt konkurrensmedel.

Kunder, allmänhet, anställda och ägare tar miljöfrågorna på allvar och kräver att vi i vår verksamhet tar största möjliga miljöhänsyn.Vi nöjer oss inte med att följa lagar och andra myndighetskrav. Vi ställer hårdare krav, eftersom vi anser att en stark miljöprofil både bidrar till ett miljömässigt uthålligare samhälle och en starkare position i den internationella konkurrensen.

Trä är bättre för miljön

Genom att garantera att våra produkter kommer från skogar som brukas på ett ansvarsfullt sätt, stärker vi inte bara vår konkurrenskraft. Vi befäster också träets roll som ett miljöriktigt alternativ i jämförelse med andra material som aluminium, plåt och plast."

RSS rethink – Stora Enso

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Pulp News

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Skydda Skogen

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

What Paper Can Do

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 10 andra följare


%d bloggare gillar detta: